ČESNICA

1/2 litra mleka
1 paket kvasca
2 jajeta
so
brašna prema potrebi (oko 1 kg)
zlatni ili srebrni novčić, zrno pšenice, zrno pasulja:)
Priprema
Rastopite kvasac u malo mlakog mleka. Jedno jaje umutite i dodajte kvascu. Posolite i mešajte uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da dobijete glatko testo. Kad se testo dovoljno zgusne, počnite da ga mesite. Dobro izmešano testo ostavite pokriveno čistim platnom da naraste. Čim primetite da je počelo da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno, vec samo delimično kao testo pogače. Česnica se i oblikuje kao pogača.
Tom prilikom se u njenju unutrašnjost stavlja novac, komadic hrasta, zrno žita i pasulja (zavisno od kraja u kom se sprema). Spustite česnicu u podmazan pleh. Njenu gornju površinu išarajte ubodima male grančice, premažite šare i celu površinu razmućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj pećnici dok česnica ne dobije tamnorumenu boju.

Pozdrav od Sunčice C.