ITALIJANSKE PIROŠKE

TESTO:
0.5 vode i 0.5 mleka, po jedna čaša, 600 g brašna, i po potrebi još dodati, malo soli i šećera,0.5 paketića kvasca.
Kvasac razmutiti u toplom mleku sa šećerom. Kad naraste, pomešati ga sa brašnom, vodom, mlekom i solju. Ako je testo previše tvrdo dodati malo vode ili meko dodati još po potrebi brašna.
Testo dobro izlupati, zamesiti ne previše tvrdo, ali tako da može da se mesi rukom i da se ne lepi, i ostaviti pola sata da raste. Tada ga još jednom premesiti i odvajati male jufke.

Ove loptice razvlačiti oklagijom, na veličinu promera 20x20, da budu okruglog oblika, a onda na jednu polovinu poredjati sastojke i preklopiti drugom polovinom. Dobro stisnuti ivicu, da nadev ne bi curio pri pečenju, obrezati nožem preklopljeni kraj ako je debelo, pa premazati jogurtom i posuti susamom i parmezanom i peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 20 minuta.Piroške treba lepo da porumene, a ne da pocrne, jer su tada tvrde.

NADEV:
Za nadevanje treba prvo razvučeno testo premazati kečapom i pavlakom a onda redjati ostale sastojke po ukusu i želji.
Na primer: seckane pečurke, rendani kačkavalj, maslinke, origano, šunka ili kulen, parmezan, kečap i pavlaka.
Ko voli više ukus ribe, može dodati tunjevinu ili sardinu iz konzerve.