KUGLOF  - Odličan  

Osnovni sastojci:

       3         jaja                                                            Šta se još može dodati:
       1   čaša /od jogurta/  šećera                           
       1   čaša jogurta                                                     Seckani bademi, lešnici...   
    0,5   čaše  ulja                                                 Drugo suvo voće/ seckano    
 2,5-3   čaše     brašna                                     Sveže voće.( Višnje cele/ne mnogo/
       1   prašak za pecivo                                             Ako ne volite "vlažan" kuglof,
       1   CEO limun /i sok i                                voće seckajte. Kada se rendaju
             rendana kora /                                      jabuke, kruške... Bude vlažan.)
  100gr  suvog groždja
  100gr  seckanih oraha
        2    kašike kakaa

   -  Sve osnovne sastojke izmešati.
    (ja umesto ulja, stavim 100gr margarina )              
   - Podmazati i brašnom posuti kalup.

Trebalo bi da se trećina testa odvoji i pomeša s kakaom, pa u toku sipanja u kalup, stavi izmedju dva svetla dela. Ja kašikom izvadim malo svetlog dela na dno kalupa, a kakao (i to više/ 2-3 kašike) grubo umešam na površini posude u kojoj je testo(pošto je testo žitko, kao gusto za palačinke). Kad sipam , prave se šare...
Da kuglof ne bi na sredini više narastao, dobro rasporediti testo - više po rubovima nego u sredini.
Rernu zagrejati na 200°C (ne mora biti sasvim ugrejana, kad stavljaš kuglof), a posle smanjiti na 180°C
Peći 30-35 min.
Još vruć kuglof, popraši prah šećerom sa dodatkom vanile.

Moja iskustva:

    • Mera je za manji kalup, kad želim malo veći kuglof uzmem veću šolju i sve njome merim.
    • Smanjim količinu šećera...
    • Ceo čokoladni kuglof, sa komadicima lomljene cokolade za kuvanje i oko dve šake višanja, je odličan. Onda ne stavim suvo grožđe.
    • Lepo je i kada ima više seckanog koštunjavog voća, bademi, lešnici, a i kada se doda neko suvo seckano voće, čak i ono egzoticno iz prodavnice zdrave hrane.
    • Umesto limuna (soka i kore) - može narandža. Onda je idealna kombinacija badem (umesto oraha)
    • Za svečane prilike kuglof prelijem rastopljenom tamnom čokoladom, a ukrasim belom.