PASTICJO

fil:na ulju prodinstati jednu veću glavicu sitno seckanog luka, pa potom dodati 1/2 kg mlevenog mesa i 1/2 kg sitno seckanog paradajza(može i sok umesto svežeg paradajza).Fil začiniti sa solju i biberom(po želji).Nakon nekih 25 minuta krčkanja u fil staviti malo bosiljka(zbog arome).
Skuvati 1/2 kg makarona, dobro ih oprati i ocediti nakon kuvanja a potom dodati oko 200 gr otopljenog putera(može i vruće ulje umesto putera), zatim oko 150 gr rendanog trapista i dva lagano umućena belanca.makarone lagano izmešati ne bi li se sastojci ravnomerno raspodelili po makaronama.
U tako spremljene makarone dodati fil, i lagano pomešati tek da se te dve celine blago povežu.
U podmazan dublji pleh(može i malo veća vatrostalna činija) posuti red prezli pomešanih sa malo rendanog trapista, a potom preko toga staviti filovane makarone.Nakon toga makarone preliti bešamel sosom i po njemu posuti red prezli pomešanih sa rendanim trapistom.Ovo jelo treba peći u umereno zagrejanoj pećnici nekih 45 minuta.
Bešamel sos: u 4 šolje vrućeg mleka sipati šolju brašna, šolju vrućeg ulja(bolje otopljenog putera), 2 žumanca, šolju rendanog trapista, malo soli i bibera.Bešamel kuvati oko 10 minuta.