NJOKE

Potrebno je: 500 gr, krompira, max.150 gr. brašna, 1 jaje, so, voda.
Krompir skuvati u ljusci pa ga proterati kroz presu, dodati  so, umućeno jaje i brašno. Prvo 100 gr. pa dodavati postepeno još do 50 gr. i zamesiti testo da se ne lepi na ruke.
Dobijeno testo od krompira podeliti na četiri dela. Posuti dasku za mešenje i od svakog dela napraviti tanji valjak. Seć nožem na manje komade. Svaki pritisnuti viljuškom i spuštati u ključalu vodu. Njoke su gotove kada isplivaju na površinu.
Vaditi ih rešetkastom kašikom da se ocede i slagati u činiju.
Možete ih jesti sa raznim prelivima i sosovima ili ih koristiti kao prilog uz gulaš.
Nna primer.
Preliv sa gorzgonzolom
1 pavlaka za kuvanje, 150 gr.gorgonzole. Kada pavlaka proključa smanjiti i dodati usitnjenu gorgonzolu. Kuvati do odredjene gustine kako volite dok se gorgonzola na istopi. Sipati preko njoki.
Preliv sa paradajzom i bosiljkom
Na malo maslinovog ulja proprižiti 1-2 cela čena belog luka koji posle izvadite.
Sipati sok od paradajza ili pelat, iseckan bosiljak, so i  malo origana, i kuvati do vama prihvatljive gustine. Preliti preko njoki.