ČESNICA

Potrebno je: brašno oko 1 kg, 1/2 litre tečnosti, mleka i vode( pola pola), 100 gr. putera,
1 kvasac, 1 prašak za pecivo, 2 ravne kašičice soli, 2 cela jaja i 1 za premazivanje.

Kvasac razmutiti u pola litre mlakog mleka i vode  sa malo šećera i malo brašna i ostaviti da naraste. U to dodati 1 prašak za pecivo, umućena 2 jaja , so  i 100 gr.narendanog ili naseckanog putera i brašna ( oko 1 kg) koliko je potrebno da se zamesi meko testo koje se ne lepi. Ostaviti da naraste. Kada testo naraste premesiti ga jos jednom i oblikovati pogaču. Pre oblikovanja pogače, od testa  odvojiti  jedan deo za pravljenje pletenice kojom će se ukrasiti česnica. Staviti je u podmazanu tepsiju. Ostaviti jos pola sata da naraste. Premazati česnicu sa umućenim žumancetom  i peći na 200 stepeni dok ne porumeni.